Tempeh roerbak met tamari

Tempeh zijn gekookte sojabonen in combinatie met een rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Tempeh bevat een hoog eiwitgehalte en dus een mooi alternatief voor vlees. 


Wat heb je nodig voor 2 personen? 

150 gram tempeh (half pak) 
1 etl. tamari
2 knoflooktenen
1 el. sesamzaadjes
1/2 tl. chili vlokken
1/2 handje verse kruiden zoals koriander of platte peterselie  


Hoe maak je het?

Stap 1

Snijd de tempeh in kleine blokjes. Pak een koekenpan en laat een theelepel kokosolie smelten. Voeg de blokjes eraan toe en blijf tussendoor roeren. 


Stap 2

Snijd de knoflook fijn en voeg deze eraan toe. 


Stap 3

Bak de tempeh goudbruin. Voeg de chili en de tamari toe. Tot slot voeg je de sesamzaadjes toe en de verse kruiden. 


Waar eet je tempeh bij?

Temheh komt van oorsprong uit Indonesie en smaakt dus erg goed bij Oosterse gerechten zoals bijvoorbeeld rijst of noedels. 

Maak je tempeh gerecht compleet met:
Een klein bakje zilvervliesrijst (50 gram p.p) of volkoren noedels 
1 ui, gesneden
1 prei, gesneden
1 kleine winterpeen, gesneden in kleine reepjes 
1 rode paprika, gesneden 
bakje tauge of andere kiemgroenten 
1/2 tl. gemalen komijnpoeder
puntje kurkuma
1/2 tl. gemberpoeder
1/2 2 tl. gemalen koriander
1/2 et. laos

Fruit het gesneden uitje in een klein beetje kokosolie, voeg vervolgens de prei toe en de wortel. Vervolgens de paprika toe. Blijf goed roeren op hoog vuur totdat het gaar is (maar wel knapperig nog). Voeg de kruiden toe en een beetje zout of tamari. Tot slot voeg je de tauge toe. 

Vergeet niet de tempeh erbij te serveren. Eet smakelijk!