Granola is een mengsel van granen, zaden, pitten en gedroogd fruit uit de oven dat vaak met yoghurt of kwark wordt gegeten. Granola wordt vaak als ontbijt gegeten maar je kan het ook als tussendoortje of als toetje eten. Eet je geen yoghurt dan kan je de yoghurt vervangen voor soja yoghurt.
Granola in de supermarkt is vaak bewerkt en er is suiker aan toegevoegd. Lees altijd eerst het etiket goed en weet wat je koopt.
Ook kan je heel gemakkelijk zelf granola maken. Heb je geen tijd of geen ambitie om zelf je granola te maken, bestel dan hier.
Met granola kan je eindeloos variëren maar laten we beginnen met het basisrecept.
Granola basis
Wat heb je nodig?
500 gram havervlokken
Theelepel kaneel
1 eetlepel pompoenpitten
1 eetlepel zonnebloempitten
Pot om te bewaren
Verwarm de oven voor op 180 °C. Pak een ovenplaat voor de havervlokken en laat de vlokken voor 20 minuten in de oven. Na 20 min roer de vlokken om en voeg de zaden en de kaneel toe. Meng alles goed door en verdeel het op de bakplaat. Laat het nog 15 minuten in de oven en laat de granola daarna afkoelen.
Granola bewaar je het beste in een afgesloten pot op een donkere en droge plek. Verse (droge) granola kan zelf 4 tot 6 weken houdbaar zijn.
Vers fruit, kies voor seizoensfruit of eventueel diepvriesfruit
Gedroogd fruit zoals abrikozen, rozijnen, cranberries, etc
Ongebrande noten
Zaadjes zoals lijnzaad, sesamzaad of chia zaad
Specerijen zoals venkel, anijs, speculaaskruiden, ect
Honing of ahorn siroop