Tel geen calorieën maar geniet van eten

Voeden in plaats van vullen 

Jezelf voeden en genieten van gezond eten staat voorop! Calorieën zeggen niets over de voedingswaarde. Zo bevatten bijvoorbeeld noten en avocado veel vetten en dus calorierijk maar deze voedingsmiddelen zorgen ook voor een verzadigd gevoel en zijn rijk aan vitamine en mineralen. Magere en lightproducten bevatten misschien minder vetten maar daar zijn alle goede stoffen uitgehaald en kunstmatige middelen toegevoegd voor de smaak! Het gaat om de balans. Eet gevarieerd en niet te veel. Als je maag 80% gevuld is kies er dan bewust voor om te stoppen. 

 

Voel!

Probeer te voelen wat jouw lichaam nodig heeft. Als je alleen maar eet vanuit 'je hoofd' oftewel 'je verstand' dan kan het verleidelijk zijn om er obsessief mee om te gaan. Je kijkt alleen naar de kwantiteit van calorieën en niet naar de kwaliteit. Voeding wordt op deze manier beperkt tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt. Tevens kunnen je honger- en verzadigingshormonen uit balans raken raken. Hierbij verlies je uit het oog wat goed is voor jouw lichaam. Hoe voelt mijn lichaam, wat voedt mij, waar wordt ik blij van, heb ik nu wel honger, etc. 

 

Plezier en koken 

Als je je altijd richt op wat je niet mag eten i.p.v wel mag eten dan kost dat veel inspanning en discipline en heb je minder vreugde en plezier op. Bij Vita Vitaal is het heel simpel. Je eet alles maar puur en onbewerkt. 

 

Leg een goede basis neer 

Wist je dat je per dag meer dan 200 voedingskeuzes maakt? En daarvan maar 10% bewust! Het is maar goed ook want als je alles bewust doet dan kost dat te veel energie. Je begrijpt dan ook dat het je in het begin misschien wat meer moeite kost om bewust te gaan eten. Maar op een gegeven moment gaat het een gewoonte worden en maak je onbewust gezonde keuzes. 

 

Eet niet minder, eet anders

Minder eten en letten op calorieën helpt niet op lange termijn blijvend af te vallen. Afvallen door het eten van minder calorieën, zorgt ook voor het verlies van vocht en soms ook in het verlies van spiermassa. Je lichaam gaat zuiniger om met de energie, zo zijn onze genen eenmaal geprogrammeerd vanuit overleving. Het afvallen gaat moeizamer omdat je lichaam de energie juist vasthoudt om te gebruiken voor vitale functies zoals je spijsvertering, je hart en je hersenen. Je neemt dan in gewicht toe! 

 

Eten heeft ook een sociale functie 

Tel je calorieën dan worden spontane etentjes of met het gezin mee eten een uitdaging. Samen eten is een moment van rust en gezelligheid. Het kan zelf zo zijn dat je strengere doelen voor jezelf stelt en het risico loopt op tekorten. Het is goed om te letten op je eten maar laat af en toe de teugels vieren. 

Nog een kleine nuance. Het tellen van de calorieën kan voor sommigen mensen een stimulans zijn maar toch voor de meesten mensen pakt het ongunstig uit. Het kan inzicht geven en kan helpen bij het maken van gezondere eetkeuzes. Maar doe dat dan 1 week en maak er geen obsessie van.

Ik help je graag bij het natuurlijk afvallen. Maak een afspraak voor een gratis kennismaking