Een proces naar binnen

Van eenmalige oplossing naar een proces

Je hoeft niet gelijk naar de sportschool te rennen om je fitter te voelen of af te vallen. Sta eerst maar even stil.


Iedereen heeft zijn eigen beweegreden of motivatie om te werken aan een gezonde leefstijl. Maar 'te werken' klinkt gelijk als 'moeten'. We hebben het al zo druk met van alles en dan moet ik ook nog aan mijn leefstijl werken. Een gezonde leefstijl ontwikkelen is eigenlijk een doorlopend proces. Je gaat niet opzoek naar een eenmalige oplossing buiten jezelf maar je doorloopt een eigen proces van kleine stappen waarbij je leert vertrouwen wat goed voor jou is. Het is ingebed in jouw leven, een basis van waaruit je leeft. Het gaat vanzelf omdat het je energie geeft. Een gezonde leefstijl creëren niet is dus niet alleen de moed vinden om naar de sportschool te gaan en jezelf op dieet zetten. Een gezonde leefstijl creëren is een doorlopend proces waarbij je afstemt wat goed is voor jezelf en wat niet goed is voor jezelf en daarin kleine stapjes zet. Dat betekent dat je ook luistert naar jezelf, balans vinden in wat je doet, vertragen, het opmerken van emoties en deze weer laten gaan, jezelf accepteren, van jezelf houden enzovoort. Neem vooral de tijd om met jezelf aan de slag te gaan.

Een gezonde leefstijl ontwikkelen is eigenlijk een doorlopend proces. Je gaat niet opzoek naar een eenmalige oplossing buiten jezelf maar je doorloopt een eigen proces van kleine stappen waarbij je leert vertrouwen wat goed voor jou is.
 

Wat draagt gezonde leefstijl bij aan de kwaliteit van jouw leven?

  • het verbetert je immuunsysteem

  • minder groot risico op welvaartsziekten

  • je prestatievermogen verbetert

  • je kan beter omgaan met stress 

  • je word bewuster 

  • je herstelt sneller na zieke bv griep of verkoudheid 

  • het beïnvloed je humeur positief en geeft je vreugde 

  • je krijgt meer zelfvertrouwen

  • en nog veel anderen redenen 


 

Van bewustwording naar creëren

Voordat je daadwerkelijk de eerste stap zet is het noodzakelijk om eerst naar binnen te keren. Wat wil je echt? Waar wil je naar toe? Hoe ziet jouw toekomst eruit en hoe voelt dat? Dit is een proces en heeft tijd nodig. Jij bepaalt de richting. Vanuit bewustwording kan je uiteindelijk stappen zetten.


Zet een kleine stap. Hoe doe je dat?

Zoek een rustige plek bijvoorbeeld thuis of in de natuur. Ga lekker liggen of zitten in kleermakerszit of stoel. Zorg ervoor dat je ontspannen zit of ligt en niet gestoord kan worden. Sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Luister naar je ademhaling en wordt bewust hoe je door je neus in en uit ademt. Als er gedachten in je opkomen merk je dit op en laat je het weer gaan. Neem hiervoor minimaal 10 minuten de tijd. Schrijf dan alles op wat in je opkomt. Waar word je blij van? Hoe zie jij je toekomst? 

Wil je persoonlijk begeleid worden in dit proces? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.