Wat is een gezonde leefstijl?

Gezonde leefstijl, je hoort het veel en sinds de corona wordt er meer over geschreven en gepraat. Maar wat is een gezonde leefstijl? Dat is voor iedereen persoonlijk en er is ook geen stellige definitie voor. 

Hoe ik gezonde leefstijl definieer is:

Gezonde leefstijl is met aandacht en bewust te leven waarbij er een evenwicht is in wat je energie oplevert en wat je energie kost. Gezonde leefstijl omhelst diverse disciplines zoals voeding, beweging, ontspanning, slaap en zingeving. 

 

Iedereen heeft persoonlijke redenen om aan een gezonde leefstijl te werken. Dat kan zijn:

Ik wil meer ontspannen

Ik ben niet blij met mijn werk

Ik wil afvallen

Ik slaap slecht

Ik zou willen proberen te mediteren

Ik heb te weinig tijd voor mijzelf

Ik ben altijd moe

Ik wil de marathon gaan lopen

Ik zit niet lekker in mijn vel

Ik wil van mijn pukkels af

Ik wil meer bewegen

Ik houd te veel ballen tegelijk omhoog

Ik wil 100 worden

Ik wil van mijn medicijnen of ziekte af

Ik wil rust

en zo heb je nog veel andere redenen


Van eenmalige oplossing naar een proces

Kortom, iedereen heeft zijn eigen beweegreden of motivatie om te werken aan een gezonde leefstijl. Maar 'te werken' klinkt gelijk als 'moeten'. We hebben het al zo druk met van alles en dan moet ik ook nog aan mijn leefstijl werken. Een gezonde leefstijl ontwikkelen is eigenlijk een doorlopend proces. Je gaat niet opzoek naar een eenmalige oplossing buiten jezelf maar je doorloopt een eigen proces van kleine stappen waarbij je leert vertrouwen wat goed voor jou is. Het is ingebed in jouw leven, een basis van waaruit je leeft. Het gaat vanzelf omdat het je energie geeft. Een gezonde leefstijl creëren niet is dus niet alleen de moed vinden om naar de sportschool te gaan en jezelf op dieet zetten. Een gezonde leefstijl creëren is een doorlopend proces waarbij je afstemt wat goed is voor jezelf en wat niet goed is voor jezelf en daarin kleine stapjes zet. Dat betekent dat je ook luistert naar jezelf, balans vinden in wat je doet, vertragen, het opmerken van emoties en deze weer laten gaan, jezelf accepteren, van jezelf houden enzovoort. Neem vooral de tijd om met jezelf aan de slag te gaan.