Eenvoudige recepten

'Eet lekker, bewust, lokaal en gezond geproduceerd voedsel, liefst biologisch, en zoveel mogelijk plantaardig'. Dat is de visie van Vita Vitaal. Daarom zijn deze recepten zorgvuldig samengesteld met zoveel mogelijk ingrediënten van Hollandse bodem en seizoensgebonden.

Spinazie soep

Wat heb je nodig?

150 gram spinazie
75 gram knolselderij
1 ui
1 knoflook
100 ml kokosmelk
300 ml water
¼ bouillon blokje
50 gram feta 
 

Stap 1

Snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit in wat boter (kokosolie of margarine) glazig. Snijd de selderij in kleine blokjes.   
 

Stap 2

Breng het water aan de kook en voeg de selderij eraan toe. Voeg de bouillon toe en laat dit 10 doorkoken op een laag pitje.
 

Stap 3

Voeg de gewassen spinazie eraan toe. Pureer het tot een gladde soep. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe.
 

Stap 4

Garneer de soep met wat feta en een scheutje kokosmelk. 
Lees meer over: "Spinazie soep"

Lichte salade met veldsla

Wat heb je nodig?

30 gram veldsla
30 gram krulsla
1/3 rode ui
4 olijven
6 cherry tomaatjes
1/3 komkommer
Scheutje appelazijn
Scheutje olijfolie
 
Serveertip:
Samen met 2 rogge crackers 

Stap 1

Was alle groenten. Pak een sla bak voor de veldsla en de gesneden kruksalade. 
 

Stap 2

Halveer de tomaatjes. Snijd de ui heel erg fijn. Snijd de komkommer in vieren in de lengte en maak er kleine blokjes van. Halveer de olijven en voeg deze toe. 
 

Stap 3

Maak de salade op smaak met een scheutje (tip: 2 eetlepels) appelazijn en een scheutje (tip: 1 eetlepel) olijfolie.  
 

Stap 4

Serveer er rogge crackers bij.
 
Eet smakelijk! 

Zoet zure bloemkoolsalade

Wat heb je nodig?

1 kleine bloemkool
1 rode punt paprika
100 gram peultjes
100 gram quinoa
1 el. honing
1 scheut appelazijn
½ el. sesamolie
Scheutje tamari of zuivere sojasaus bv. Kikkoman
1 el. kerrie
1 tl. chili vlokken
½ citroen  


Stap 1

Was alle groenten. Snijd kleine roosjes van de bloemkool. Rooster de roosjes op een hoog vuurtje. Voeg de kerrie en de chilivlokken toe. Blijf roeren. De roosjes mogen nog wat knapperig blijven. Pak een schaal en schep de bloem erin. Voeg de azijn, sesamolie en honing eraan toe en hussel het door elkaar. Snijd de puntpaprika (rauw) in dunne reepjes en voeg deze toe. Laat het afkoelen. 
 

Stap 2

Kook de quinoa volgens de instructie van de verpakking. Laat de quinoa afkoelen en voeg deze toe aan de bloemkool. 
 

Stap 3

Roerbak de peultjes kort op een hoog vuurtje in wat kokosolie, boter of olijfolie. Ook nu mogen de peultjes wat knapperig blijven. Voeg de peultjes toe aan de bloemkool. Hussel alles door elkaar.
 

Stap 4

Maak een dressing van ½ citroen met 1 el. olijfolie en voeg dit toe. Hussel weer alles goed door elkaar.
Eet smakelijk! 
 

Makreel salade

Wat heb je nodig?

½ gerookte makreel (+/_ 125 gram)
2 theelepels kappertjes 
1 knoflook 
4 eetlepels yoghurt 
Peper 
 
Serveertip:
Samen met volkoren crackers 
 

Stap 1

Fileer de makreel (of koop gefileerde makreel in het versvak). Zorg ervoor dat de graatjes verwijderd zijn.
 

Stap 2

Snijd de knoflook en de ui heel fijn en meng deze door de makreel heen.  
 

Stap 3

Voeg de kappertjes en de yoghurt toe en maak het op smaak met wat peper. 
 

Stap 4

Serveer er volkoren crackers bij.
 
Eet smakelijk! 
 
Lees meer over: "Makreel salade"

Happy Birthday, cake van de bakplaat

Wat heb je nodig?

6 eieren 

300 gram volkoren speltmeel 

100 gram kikkererwtenmeel 

300 gram boter (of kokosolie) 

280 gram rietsuiker (of kokosbloesemsuiker) 

11 gram bakpoeder (of natrium bicarbonaat)

2 el. zonnebloempitten

2 el. pompoenpitten 

1 el. chiazaad 

1 el. maanzaad

½ bio citroen schil, geraspt

1 tl. kaneel 

 

Stap 1

Breek de eieren en splits eiwit en eigeel. Klop het eiwit stijf.

 


Stap 2

Bak een mengkom en meng de suiker en boter door elkaar. Voeg meel (spelt en kikkererwtenmeel) eraan toe door middel van een zeef. Meng het. Voeg vervolgens de overgebleven vezels in de zeef rustig door het beslag. 


Stap 3

Voeg vervolgens het eigeel en de bakpoeder eraan toe en meng het goed door. 


Stap 4

Spatel tot slot het eiwit er rustig doorheen. Gevolgd door de chaizaadjes, kaneel en citroen schil. 


Stap 5

Giet het beslag op een bakplaat in een laagje van 1,5 cm. Strooi de pompoenpitten, zonnebloempitten en maanzaadjes erover. Zet de bakplaat voor ongeveer 60 minuten in de oven op 160-180 graden. 

 

4 keer eenvoudige sla dressing

Het kan zo simpel als je maar de juiste ingrediënten in huis hebt! Tip, pak een leeg potje, doe alle ingrediënten erin, sluit de deksel en schut.
 

Zoet zure mosterd dressing

2 tl. Honing

2 tl. milde mosterd

4 el. azijn

2 et. olijfolie

 

Romige zoete mosterd dressing

1 el. Ahornsiroop

2 tl. grove mosterd

2 el. appelazijn

1 el. olijfolie

3 el. (volle) yoghurt 

 

Yoghurt-kruiden dressing

3 el. (volle) yoghurt

1 klein teentje knoflook, fijn gesneden

1 handje fijngehakte bieslook 

 

Frisse dille dressing 

1 el. Dille (of 1 handje verse dille, fijngehakt)

½ citroen uitgeknepen 

2 el. olijfolie

 

Zoete quinoa salade met courgette

Wat heb je nodig?

½ wortel
2 takjes selderij
1 mandarijn
50 gram blauwe kaas
6 cherry tomaatjes  
200 gram quinoa
1 courgette
1 knoflook
Appelazijn
Olijfolie
Blaadjes verse basilicum 
 

Stap 1

Breng de quinoa in een pan met heet water aan de kook. Laat de quinoa afkoelen. 
 

Stap 2

Was de groenten. 
Snijd de selderij in stukjes. 
Halveer de tomaatjes 
Rasp de wortel 
Pel de mandarijn en halveer de mandarijnen partjes 
Meng alle groenten en voeg de afgekoelde quinoa eraan toe
 

Stap 3

Maak de salade op smaak met een scheutje appelazijn en olijfolie. Meng alles door elkaar. 
 

Stap 4

Garneer de salade met wat basilicum blaadjes en wat blauwe kaas

Stap 5

Rasp de courgette met een rasp of snijd dunne plakjes met een mes.
Snijd de knoflook in dunne plakjes.
 

Stap 6

Giet een klein beetje olijfolie in de pan en roerbak de knoflook voor een paar minuten. Voeg vervolgens de courgette toe en roerbak de groenten voor 5 minuten. Blijf roeren. Maak de courgette op smaak met een heel klein beetje zout en peper.
 

Stap 7

Serveer de courgette samen met de salade. 
 
Eet smakelijk
 

Italiaanse quinoa salade

Wat heb je nodig voor 2 personen?

150 gram gekookte volkoren quinoa 

2 rijpe tomaten in stukjes (of 8 cherry tomaatjes gehalveerd)

1/2 komkommer in stukjes 

Handje knoflookolijven 

1/2 knoflookteentje fijn

2 lente ui in kleine stukjes 

3 takjes basilicum, alleen blaadjes gebruiken 

2 handjes rucola sla 

+/- 75 gram zachte geitenkaas (Chevre) 

Dressing: scheutje olijfolie en balsamico

Eventueel op smaak maken met peper en zout